Wisdom of Crows

In het laatste nummer van Intellectueel Kapitaal (IK) is mijn artikel ‘Wisdom of Crows‘ gepubliceerd, dat gaat over mijn ervaring met het starten van een item in Wikipedia over Persoonlijk Kennismanagement.

Hoewel mijn artikel voornamelijk gaat over de wijsheid van de menigte, die vooral op het toepassen van procedures lijkt te liggen, gaan de reacties vooral over het door mij verkeerd geciteerde onderzoek van Nature naar het verschil tussen Wikipedia en Encyclopedia Britannica. In mijn artikel schrijf ik dat volgens Nature Wikipedia nauwkeuriger is dan de Britannica, wat niet waar is.

In het onderzoek, waar overigens veel kritiek op is, blijkt eigenlijk dat de beide naslagwerken elkaar niet veel toegeven. Zo zien we maar dat het publiveren van een artikel in een ’traditioneel’ tijdschrift beter werkt om mijn kennis aan te scherpen, dan het publiceren in een digitale bron. Zou de meerwaarde van van de uitgever zijn dat mensen de informatie in een tijdschrift selectiever en beter lezen dan de bronnen op het Net?

Mijn dank voor uw reacties op het artikel en mijn excuses voor het verkeerde citaat.

Reageer op dit artikel