Mastering Authentiek Inspireren


Op vrijdag 28 november organiseerde Jan Willem Wolff en ik met ons samenwerkingsverband KennisKwadraat een masterclass Authentiek Inspireren in het Het Witte Kerkje van Gasselte. Overigens een schitterende locatie, deze veertiende eeuwse kerk, waarin liefde en leed van de gemeenschap bijna tastbaar aanwezig is.

Voor ongeveer dertig geinteresseerde relaties sprak ds. Jan Vaessen over zijn visie op authentiek inspireren. Gelardeerd met persoonlijke verhalen wist hij de aanwezigen te boeien met een uitleg over authenticiteit (het zelf-zijn) en inspiratie. Jan gaf aan dat werkelijk inspireren zonder authenticiteit niet werkt, authentictiteit is dan dus een voorwaarde om inspirerend te kunnen zijn. Die authenticiteit zou je kunnen afleiden aan de vormen waarin je als kind speelde: waar speelde je mee, wat fantaseerde je? Wat zegt dat over waar je graag mee bezig bent? In samenspraak met een paar deelnemers kwam de conclusie dat het voor iedereen waardevol is een levenslange zoektocht naar je eigenheid te volgen, die niet alleen leidt tot kunnen inspireren, maar zingeeft aan je leven.

Hoewel Floris Venneman nog jong is, is hij toch al acht jaar succesvol ondernemer in Groningen, onder meer op het gebied van markting en inspiratie. Aan de hand van mooie foto’s gaf hij een razendsnelle interpretatie van inspiratie.

Er ontspon zich een gesprek over de enige groene kikker tussen de grijze kikkers. Wil iedereen zich wel in zo’n positie bevinden? Is iedereen zich bewust van zijn eigen groenheid?

Vervolgens speelde Jan op het kerkorgel een prachtig stuk, geinspireerd op de dansende derwisjen van Rumi. De grondtoon C blijft gedurende het hele stuk aanhouden en staat voor de centrale zuil in de moskee, die op zijn beurt staat voor authenticiteit, legde Jan Vaessen ons uit.

Als laatste mocht ik zelf een uitleg geven over inspiratie. Aan de hand van een klein model met een binnen- en buitencirkel vertelde ik over de hele mens, met een binnenste essentie en een een kring van draken, angsten en belemmerende overtuigingen daar omheen. Mede dankzij mijn opleiding aan de Pulsar Academie raak ik ervan overtuigd dat ieder mens zo is en dat ieders uitdaging is zijn talent of essentie uit te bouwen en meer zicht te krijgen op je angsten en overtuigingen. Met dat beeld in het hoofd, keken we naar een speech uit de film Glenngarry Glen Ross.

Mijn vraag was of de deelnemers dit een insprirerende speech vinden, onze conclusie was dat dit soort gedrag nog veel te vaak voorkomt. Natuurlijk wordt door Alec Baldwin ingespeeld op de angsten van de medewerkers van het kantoor in de film, vraag uit het publiek was of deze mensen niet voor hun eigen groene kikker zouden moeten gaan en het bedrijf verlaten. Natuurlijk is dit niet altijd voor iedereen even makkelijk, veel mensen laten zich ‘chanteren’door hun eigen context: kinderen, hypotheek, relatie, status, etc.

Als aflsuiting laat ik een video zien van een man, die meedoet aan de Engelse Idols, hij doet iets in mobiele telefonie en heeft een passie voor zingen…

Gelukkig zijn veel mensen net zo onder de indruk van dit filmpje, dat mij ook nu weer emotioneert. Met een kleine (groene) kikker in mijn keel hebben we het over Paul’s authenticiteit: is het zijn techniek, de kloof tussen kunnen en afkomst, tussen fysiek beeld en stem? Of gaat het over dat moment waarop je zijn blik ziet veranderen van onzekerheid naar volledig opgaan in zijn passie? Of in authentiek inspireren een integraal beeld?

Jan Willem, die het proces van de middag uitstekend heeft begeleid, vat de dag nog eens voor ons samen en bedankt sprekers en aanwezigen. Op deze late vrijdagmiddag is er nog veel na te bespreken, iedereen geniet nog even na onder genot van een drankje. Een bijzondere dag vindt zijn einde als de duisternis is ingevallen….

2 Reacties Blijf op de hoogte van reacties via RSS

 1. Davied op 01-12-2008

  Blij te zien dat jullie bijeenkomst goed is gegaan. Van harte!

 2. Richard Kloosterman op 02-12-2008

  Hallo Bart,

  Onderstaande bericht heb ik afgelopen vrijdag ook achtergelaten bij het event op LinkedIn. Nu ook maar even op deze plek:

  Een inspirerende middag!

  Dit weekend nog even nadenken over het verhaal van Jan. Wat is de lijn van vroeger naar nu.

  Floris als jonge ondernemer was ook leuk om mee te maken. Vooral het inmiddels mij al wat bekendere statement dat hij alleen leuke dingen wil doen met leuke mensen op leuke plaatsen. En leuk dat hij het goede in de mensen naar voren weet te brengen en weet te verkopen.

  En de filmpjes die je liet zien in combinatie met de achterliggende theorie maakten het verhaal compleet. Hierin lag ook de nadruk op de overdracht van de inspiratie van de ene persoon op de andere. Bij het filmpje van Paul Potts kon ik het nauwelijks droog houden. Geweldig!

  En ten slotte vond ik dat Jan Willem de mensen goed betrok, alles heel mooi aan elkaar wist te praten en ook nog eens een goede samenvatting wist te geven.

  Dit zijn de goede herinneringen die ik aan deze middag heb overgehouden!

  Hartelijke groet,

  Richard

Reageer op dit artikel