Motieven


Hoewel ik nog maar net ben begonnen in het boek Nachttrein naar Lissabon van Pascal Mercier (pseudoniem van de Duitse hoogleraar filosofie Peter Bieri), ben ik getroffen door een passage, waarin hoofdpersoon en arts Prado reflecteert op zijn beslissing om de Mendes, de Slager van Lissabon uit de dictatuur van Salazar, het leven te redden. De vragen die Mercier Prado laat stellen gaan over zijn motieven om de reddende actie uit te voeren.

Natuurlijk is de eerste gedachte, en ook het excuus van Prado naar de woedende Portugezen, dat hij zich aan zijn Eed van Hippocrates heeft gehouden. Maar zelf twijfelt hij daaraan, vraagt zich af of het een echt wilsbesluit is geweest om deze man te redden, of dat het ijdelheid is geweest om te laten zien wat voor goede arts hij eigenlijk is.

In de zoektocht op dit blog naar Persoonlijk Kennismanagement vond ik deze passage erg interessant waar het gaat om de motieven van professionals. Natuurlijk is het voorbeeld van Mercier een voorbeeld in extreme omstandigheden, maar ik raak meer en meer geïnteresseerd in de motieven van professionals om hun werk te doen én op een bepaalde manier te doen.

Vaak vraag ik mij af of professionals zich zo bewust zijn van hun motieven, of ze echt bezig zijn met zingevingvraagstukken waar het hun werk betreft. Hoevaak handel je als professional vanuit een zuiver wilsbesluit? Wie handelt nooit eens uit ambitie? Ben je je altijd bewust van hetgeen je professioneel wilt bereiken in je leven, of zijn gedragsregels bepalend voor het handelen? Ik ga op zoek, neem de Nachttrein zo u wilt… en ben erg nieuwsgierig naar reacties.

1 reactie Blijf op de hoogte van reacties via RSS

 1. Erwin Witteveen op 05-12-2008

  Motieven van professionals, heel interessant thema!
  In dit kader moest ik meteen denken aan een actueel nieuwsitem. HSV-voetbaltrainer Huub Stevens onthult dat ‘zijn werknemer’ Rafael van der Vaart was ingeroosterd om in het a.s. weekend af te reizen voor drie dagen Berlijn i.v.m. een competitiewedstrijd tegen Hertha BSC. Maar dat viel samen met het verjaardagsfeest van zijn vrouw Sylvie Meis. Van der Vaart veroorzaakte met opzet een geel kaart, zodat hij geschorst werd voor de volgende wedstrijd en niet mee hoefde naar Berlijn.
  Jaja, het is ‘maar’ voetbal. Maar we hebben het wel over een professional die voor zijn kunstjes 4 miljoen euro jaarsalaris kreeg aangeboden van HSV. Stel hij speelt 40 wedstrijden per jaar, dan is dat 100.000 euro per wedstrijd. Het spijbelen voor het partijtje in Berlijn,levert dus een fictieve schadepost op van 100.000 euro.
  Zingeving? Ach, vd Vaart nam het begrip erg letterlijk op. Hij had meer zin in Sylvie. 😉

  http://www.hln.be/hln/nl/1298/Bundesliga/article/detail/525024/2008/12/03/Stevens-doet-boekje-open-over-Kompany-en-Van-der-Vaart.dhtml

Reageer op dit artikel