Wees de verandering…

… die je in de wereld wilt zien, zei Ghandi. Een uitspraak met veel wijsheid, die op kleine schaal goed toepasbaar is.

De laatste tijd valt mijn oog regelmatig op tweets, post en artikelen waarin de vergelijking met ‘ze’ wordt gemaakt. Een aardig voorbeeld was mijn dialoog op Twitter met plv. korpschef Van Zuidam uit Groningen daarover. Hij had een artikel gelezen waarin de intelligence van het Amerikaanse leger als best practice werd genoemd voor de Nederlandse politie. In zijn tweet schreef hij dat ‘ze’ anders geen oorlog hadden gewonnen sinds de Tweede Wereldoorlog.

In mijn optiek een verkeerd signaal, waarom zou je de andere partij zo naar beneden halen? Van Zuidam liet per tweet weten zijn organisatie liever niet met het Amerikaanse leger vergeleken te zien. Maar welke drijfveer zou daar achter zitten? Zou het, indachtig Ghandi, niet veel krachtiger zijn te communiceren over je eigen kracht, zo vroeg ik de politieman? Zijn laatste tweet bevatte gelukkig zijn visie op intelligence voor de politie: goede banden op lokaal niveau, transparante en open communicatie. Daar kan ik wat mee, een mooie visie op hoe je intelligence bij de politie kunt inrichten.

Het bovenstaande is een concreet voorbeeld, dat op vele manieren toepasbaar is. Het vraagt van ons allemaal eerst naar onszelf te kijken: wat vind ik belangrijk? hoe wil ik bijdragen? wat kan ik doen?, om dat vervolgens in relatie te brengen met de wereld om ons heen. Door zo te werken, jezelf serieus als maat der dingen te nemen in plaats van de anderen als uitgangspunt te nemen en soms te veroordelen, word je zelf een spiegel in plaats van de reflectie.

Bedankt Erik, voor het helpen bevestigen van dit inzicht!

1 reactie Blijf op de hoogte van reacties via RSS

  1. Greald op 25-07-2012

    Helemaal eens!
    1 kleine kanttekening, niet eens t.a.v. van dit betoog: welke oorlog heeeft het Amerikaanse leger dan gewonnen sinds WW2?

Reageer op dit artikel